Kader Motifi Nedir ?

 Yazılarımda hep bahsettiğim Kader Motifini size anlatmak istiyorum.

Kader Motifi, Gülseren Buğdayıcıoğlunun sürekli üzerinde durduğu bir konudur.

Kader motifini anlatmak zor ama bundan kısaca bahsetmek istiyorum bende.

Doğdun ev, nasıl bir anne-babaya sahip olduğun ve 0-6 yaş arasında gördüğün işittiğin her şey ilk dilimizi oluşturuyor yani kader motifimizi ama ilk başta anneyle başlar her şey daha sonra baba,kardeş yakın akrabalar diye genişler çevre kısacası doğdumuz evler oluştururlar bizim kader motifimizi.

Kısacası biz doğdumuz da bizim kaderimizin yazarı annemizdir imzalayanı ise babamızdır yani ilerde nasıl bir karaktere sahip olucağımızın ilk belirleyici kişileri onlardır.

7-15 yaşımıza kadar hala kader motifimizin şekli daha netleşmeye başlıyor aslında ve ortaya artık kader motifimizin modeli ortaya çıkıyor.

Örnek vericek olursam: Biz kendimizi koruyamamış, ezdirmiş, haksızlıkara karşı gögüs gerememiş birisi olduysak eğer dünyada (çevremiz) kendini bize göre konumlandırıyor ve o da bizi eziyor eğer ki tam tersi olsaydı kendine güvenen birisi hakkını savunan biriyse çevrede ona göre şekilleniyor.


Şimdi şöyle bahsetmek istiyorum: Bir çocuk çok sevilen,çok önemsenen ailesi içerisinde çok değer görmüş bir çocuktan bahsedelim çocuğun aslında dili oluşmuş yani her girdiği ortamda çok sevilmeyi,değer görmeyi beklicek ve böyle algılanıcak ve algıladığı içinde böyle davranıcak.

Tam tersini düşünelim Alya (Hayata Dön kitabı)  örneği nasıl olur ? Sevilmemiş,istenmemiş herkes tarafından aşağılanmış olan birisinin ileride hayata girdiğinde ona ne yaparlarsa yapsınlar o çocukluğunda yaşadığı duyguları algılayacak ve böyle algılandığı için o bu rolün içine giricek.Kimseye güvenmeyecek herkesin ondan nefret ettiğini, sevmediğini düşünücek ve kendini o rolün içine çok güzel bir şekilde yerleştiricek.

Aslında çocuklara sorumluluk vermek en doğru şey bu konuda çünkü hayata hazırlamanın en iyi yolu budur.

Eğer bu motiften memnunsanız bırakın böyle gitsin ama değilseniz değiştirmenin yollarını bulmaya çalışmalısınız kader motifini değiştirmenin yolunu blogumda anlatacağım.

Bir kitapta kader motifi hakkında yazılan şeyi aşağıda yazmak istiyorum.

Kader motifi her zaman alıştığını, öğrendiğini, bildiğini arar. Doğduğun evde yaşadığın duyguların aynısını yaşayacağın bir yerlere götürüverir.

Kader, işte böyle bir şey! Tesadüf dediğimiz hiçbir şey tesadüf değil aslında. Bilinçdışımız, bize onu arayıp bulduruyor. Ödülü de biz veriyoruz kendimize, cezayı da...

Camdaki Kız kitabının 154. sayfasından bir alıntı.

Eğer Camdaki kız kitap yorumumu okumadıysanız aşağıdaki linkten gidebilirsiniz. 

https://sarperg.blogspot.com/2021/02/camdaki-kz-gulseren-bugdaycoglu.html



Yorumlar

Popüler Yayınlar